Over het imposter syndroom en het ontwikkelen van eigenwaarde
Iemand met het imposter syndroom, heeft het idee dat hij of zij anderen misleidt op het vlak van de eigen competenties. Iemand denkt niet echt over de juiste kwaliteiten te bezitten, terwijl diegene die wel degelijk bezit. De afgelopen tijd kreeg ik in mijn praktijk een aantal mensen dat zelf aangeeft last te hebben van het imposter syndroom.
Nu is dit geen officiële diagnose. En ik houd niet zo van dit soort labeling. Toch spreekt het gegeven tot de verbeelding, want veel mensen vinden er iets van herkenning in. Vooral het gevoel van door de mand te kunnen vallen is iets wat ik vaker terug hoor. Als we het meer beschrijvend bekijken, en ik bekijk zelf dit fenomeen wat meer vanuit het perspectief van de eigenwaarde, vind ik het wel degelijk een heel interessant en herkenbaar beeld. Ik vind het zelf altijd waardevol om hier met mensen aan te werken.
Je doet het goed en toch…
Kenmerk van mensen die zichzelf in het beeld herkennen is dat je het eigenlijk goed doet in je werk. Je hebt een goede functie en je doet het goed in je werk. Je wordt gewaardeerd. Je krijgen goede beoordelingen. En toch heb je het gevoel dat het niet zoveel voorstelt. Wat jij kunt kan toch iedereen?! Het stelt niet zoveel voor. Je hebt het gevoel dat je ieder moment door de mand kunt vallen. Je voelt je hoe dan ook toch altijd minder dan anderen. Gevolg is dat je je kleiner of onzichtbaarder maakt dan nodig is.
Het verschil tussen vertrouwen op eigen kunnen en eigenwaarde
Ik merk altijd dat het helpend is om een onderscheid te maken tussen vertrouwen in eigen kunnen en eigenwaarde. Bij vertrouwen in eigen kunnen gaat het erom dat je geloof hebt in je eigen inzet en vaardigheden om een doel te bereiken. Het interessante is dat mensen die dit beeld herkennen vaak wel deze vorm van zelfvertrouwen hebben. Ze doen het goed. Ze vertrouwen wel op hun eigen vermogen hun vaardigheden in te kunnen zetten om iets te bereiken. Anders waren ze ook niet zo ver gekomen.
Het waarderen van jezelf
Waar het vervolgens aan lijkt te ontbreken is de waardering die je eraan koppelt. Je neemt waar dat je het kunt, maar koppelt er vervolgens geen waarde aan. Sterker nog. Als een ander er wel waarde aan koppelt, dan laat je dat niet binnenkomen. Het interessante is dat positieve feedback niet wordt toegelaten en negatieve wel. De nieuwe informatie wordt afgeweerd. Het dringt dus vooral gevoelsmatig niet door. Daar zit eigenlijk het kernprobleem. Je verbind je niet met je eigen kwaliteiten.
Wat ik kan, kan iedereen
Een veel voorkomende afwerende gedachte is dat je denkt dat wat jij goed kan, dat iedereen dat ook goed kan. Dat het dus niets voorstelt. Veel mensen denken zo, maar dit klopt niet. Omdat het jou zo gemakkelijk afgaat, betekent dat niet dat het voor een ander ook zo is. Ga zelf rondom een belangrijke kwaliteit van jezelf maar eens wat mensen in je omgeving na. Waarschijnlijk zul je constateren niet iedereen die kwaliteit heeft. Sowieso is het altijd goed om aan je omgeving feedback te vragen. Dit helpt om een reëler beeld van jezelf te krijgen.
Gezonde eigenwaarde
Iemand met een gezonde eigenwaarde heeft een reëel zelfbeeld. Je accepteert en waardeert jezelf. Met al je kwaliteiten en ook met je minder sterke kanten. Ik zeg weleens gezonde eigenwaarde is niet een Emiel Ratelband. Geen chakaa, ik kan alles en ben de beste! Vanuit gezonde eigenwaarde ben je accepterend en waarderend voor wie je bent. Met je kwaliteiten en je minder sterke kanten. Je maakt je niet kleiner dan je bent en je overschreeuwt jezelf ook niet. Op die manier kun jij ook het beste je waarde inzetten en kom jij het meest tot je recht.
Tot je door laten dringen
Als jij je herkent in dit beeld. Neem dan eens in alle rust de belangrijkste positieve feedback die jij weleens krijgt voor ogen. Of iets waarvan je eigenlijk wel weet dat je er goed in bent. Hoe zou het zijn als je die niet wegwuift en eens helemaal tot je laat doordringen. Waarschijnlijk komen er dan eerst afwerende gedachten. Laat die gaan en kijk en of je het al een beetje meer kan toelaten. Kijk of je je een beetje gevoelsmatig kan openstellen. Stel je voor hoe het zou zijn als je het meer zou toelaten. Wat veranderd en dan in je lijf? In je gevoel? Wat zou dit betekenen voor hoe jij je manifesteert?
En tot slot: jezelf waarderen voor wie je bent voelt ook veel fijner!
Wil jij je leven meer vormgeven vanuit eigenwaarde? Op 20 juni en 4 juli starten we weer een training van stress naar eigenwaarde.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!