Hoe meditatie mij helpt om mijn koers te bepalen

Als jongvolwassene kon ik nog niet kiezen. Mijn oplossing bij het kiezen tussen twee opties was: beide doen! Zo koos ik twee afstudeerrichtingen en twee stages. Maar die oplossing houdt een keer op. Toen ik na mijn afstuderen moest kiezen tussen twee banen, probeerde ik het met een voor- en nadelen lijstje. Maar daarmee kwam ik er niet uit. Persoonlijke keuzes blijken niet te vatten in voor- en nadelen lijstjes.

Persoonlijke keuzes 
Inmiddels zo’n 25 jaar wijzer, weet ik dat persoonlijke keuzes niet rationeel te maken zijn. Al blijft het wel verstandig om je gezond verstand en realiteitszin erbij te gebruiken. Dat wel. Voor je het weet zit je anders in een B&B op een berg in Spanje zonder vooraf de contracten te hebben geregeld. Dat soort dingen. Maar het weten wat wijs is om te doen, wat voor jou de beste koers is, dat geeft je lichaam aan. Wanneer enthousiasme slechts oppervlakkig is en niet realistisch (zoals het ondoordachte B&B voorbeeld), dan zal je lichaam dat ook aan geven in de vorm van onrust. Maar wanneer het klopt geeft je lichaam dat ook aan. Dit zie ik regelmatig in coachsessies gebeuren. Bij het verkennen van opties of oplossingsrichtingen is er een tijd lang spanning, twijfel en onrust. Het is altijd weer een mooi moment als er een passend antwoord is gevonden. Er ontstaat dan een soort van ontspanning en rust, waarbij je allebei voelt: dit klopt.

Afstemmen
Zo helpt mediteren, en op andere manieren stilstaan bij mezelf, mij altijd weer in het vinden van de juiste koers. Gelukkig mag ik binnenkort weer in mijn meditatiegroep de tijd te nemen om af te stemmen op mijn koers voor de komende tijd. Afstemmen zie ik als een combinatie tussen afstemmen op mijn lichaam en iets wat hoger is. Al weet ik niet wat dat hogere is. Noem het inspiratie. Door stil te staan bij mezelf, fysiek te ontspannen, komen er ideeën op. Dit vanuit rust ideeën laten opkomen is iets wezenlijk anders dan in een piekermodus blijven ronddraaien in gedachten. Vervolgens laat ik de opgekomen ideeën bezinken in mijn lichaam en wordt vaak helderder welke ideeën goed zijn om te volgen.

Weten
Als jongvolwassene wist ik onbewust dus al dat persoonlijke keuzes niet te maken zijn op grond van alleen rationele argumenten. Ik besloot daarom maar om de baan te kiezen die intuïtief het beste voelde. Intuïtief wist ik het natuurlijk al lang. Ik stel me zo voor dat mijn intuïtieve kant stiekem een beetje moest lachen om al mijn inspanning in voor- en nadelen lijstjes. In plaats van het maken van die lijstjes weet ik nu dat het beter werkt om verschillende opties te visualiseren en te voelen hoe je er fysiek op reageert. Als je voelt dat je rustig wordt, je energie meer gaat stromen, je een blij gevoel krijgt of je je hart meer voelt, dan weet je dat je goed zit!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *