Hoe ik werk
Coaching is voor mij een samenspel tussen sparren, reflectie, intuïtief werken en methodieken toepassen. Ik maak gebruik van verschillende methodieken maar deze zijn voor mij nooit leidend. Via mijn studie psychologie en vervolgopleidingen heb ik de waarde leren kennen van goed wetenschappelijk onderzochte technieken en methodieken. Aan de andere kant van het spectrum heb ik ook allerlei meer intuïtieve trainingen gevolgd.
Wat mij kenmerkt is dat ik voor beide kanten open sta en beide kanten ook echt waardeer.
Ik merk dat ik daardoor goed in staat ben om mensen te helpen om meer evenwicht tussen ratio en gevoel aan te brengen. Als ik coach staat mijn vermogen om afstemmen op de ander voorop. Ik ken uiteraard veel verschillende methodieken maar ik wil er een paar beschrijven waar ik echt ‘fan’ van ben.
De innerlijke familie
De innerlijke familie is ontwikkeld door mijn collega Arienne Klijn en ik vind het een fijn model om mee te werken omdat het zeer snel inzicht en verdieping geeft. Het model representeert vier verschillende innerlijke delen van ons zelf. Het maakt gebruik van het archetypische beeld van een familie omdat deze voor iedereen herkenbaar zijn.
Deze familieleden representeren verschillende kanten in ons zelf. Door deze te benoemen en neer te zetten wordt vaak heel snel duidelijk hoe je met jezelf omgaat en waar de schoen wringt.
De innerlijke familie bestaat uit een meisje, een jongetje, een man en een vrouw. Het meisje staat o.a. voor ons gevoel, onze zachte en kwetsbare kant. Het jongetje staat voor je wilskracht, je energie, je inspiratie. De vrouw staat voor je realisme en het vanuit eigenwaarde goed voor jezelf en anderen zorgen. De man staat o.a. voor denkvermogen en daadkracht. Of we nu man of vrouw zijn; de verschillende delen hebben we allemaal.
Door de verschillende familieleden in een opstelling neer te zetten wordt vaak heel snel duidelijk hoe je met jezelf omgaat. Welk familielid krijgt veel ruimte en welke minder? Hoe is de dynamiek tussen verschillende delen? Is er een familielid dat aandacht behoeft of dat zich sterker mag ontwikkelen? De methodiek kun je toepassen op een grote diversiteit aan ontwikkelthema’s. Hiermee kun je leren jezelf te coachen om stap voor stap tot een betere balans of grotere effectiviteit te komen.
Sensorymotor Psychotherapie
Dit is de meest recente opleiding die ik heb gevolgd en waarbij voor mij verschillende werelden perfect samenkomen. Pat Ogden, de grondlegster van deze methodiek is in staat geweest om lichaamsgericht werken te koppelen aan onderzoek naar trauma, stress en brein onderzoek. Ik ben onder de indruk van de doeltreffendheid die hieruit is ontstaan.
De sensory motor aanpak is een lichaamsgerichte manier van werken met trauma, stress en automatische overlevingsreacties.
Ook bij niet traumatische ervaringen is het werken hiermee van grote toegevoegde waarde omdat het helpt om op een dieper niveau hardnekkige patronen te doorbreken. Hardnekkige (overlevings) patronen worden namelijk vaak in een split second, instinctief ingeschakeld. Omdat het gaat om een overlevingsreactie worden je hogere denkfuncties uitgeschakeld (of minder beschikbaar) en neemt je lichaam het over. Dit maakt het doorbreken van sommige hardnekkige gedragspatronen ook zo moeilijk. Via sensorymotor technieken kun je via je lichaamsbewustzijn (waar het automatisme start) wel leren ingrijpen. Je leert hoe je jezelf kunt kalmeren in situaties die stress oproepen. Door hiermee op een dieper niveau te werken verandert ook het gevoel mee. Het blijft dus niet bij inzicht alleen. Veel mensen die ik coach kennen dit verschil tussen inzicht en voelen. Ik weet wel dat ik de moeite waard ben maar ik voel het niet zo zeggen ze dan. Door dit soort technieken kan er wel op gevoelsniveau iets veranderen, waardoor er vervolgens andere gedachten en gedrag ontstaan.
Mindfulness en Acceptance en Commitment Therapie (ACT)
Ik koppel deze twee aan elkaar omdat ze in zekere zin dezelfde basis hebben en in het verlengde van elkaar liggen. Mindfulness pas ik toe met name vanwege de aandacht voor lichaamsbewustzijn en aandacht voor het hier en nu. Je leert om je bewuster te worden van al je gedachten maar je er vervolgens niet door te laten leiden. Dit helpt enorm om uit piekergedachten te blijven en dat geeft meer rust en ontspanning. Meer lichaamsbewustzijn helpt om uit je hoofd te blijven en dat zie ik als een basisvaardigheid. Het punt is namelijk dat ons brein continu gedachten produceert. Het probleem is dat veel mensen zich identificeren met hun (pieker) gedachten zoals bijvoorbeeld: “ik kan het niet” of “er kan van alles misgaan”. Het probleem is dat gedachten soms wel, maar vaker niet overeenkomen met de werkelijkheid. Zonder realitycheck zijn veel gedachten daardoor onnodig belemmerend.
Je wordt uitgenodigd om losser te komen van je gedachten. Dat je in gaat zien dat gedachten maar gedachten zijn en niet de werkelijkheid.
In plaats daarvan wordt je uitgenodigd je te verbinden met je waarden: hoe je wil leven. Dat je ondanks twijfel gedachten en bijbehorende onzekere gevoelens toch die nieuwe weg inslaat. Dat betekent een meer mindful, accepterende houding ten opzichte van emoties en gedachten: je kunt emoties en gedachten waarnemen maar je hoeft je er vervolgens niet door te laten bepalen.
EMDR
Emdr is een methodiek die mensen helpt traumatische of emotioneel geladen gebeurtenissen (sneller) te verwerken. Het is een effectieve en efficiënte methode die mensen helpt om de ervaring sneller naar de achtergrond te krijgen. Je kunt emdr echter ook breder inzetten.
Ik pas emdr toe bij vastzittende overtuigingen, wanneer deze gebaseerd zijn op concrete gebeurtenissen uit het verleden.
Bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld dat is gebaseerd op vroegere pest ervaringen. Door deze techniek toe te passen op de onderliggende gebeurtenissen verandert ook het bijbehorende gevoel en daarmee ook de overtuiging. Ook bij mildere klachten kan emdr nuttig zijn omdat het mensen kan helpen wat sneller uit een bepaalde emotionele staat te komen.