Begeleiding bij burnout
Vanuit mijn ervaring met werkgerelateerde klachten via werkgevers heb ik ook veel ervaring met het begeleiden van mensen met overspanning of burnout klachten.
Ik vind een burnout interessant omdat ik het zie als het sluitstuk van een vastgelopen patroon. Bijvoorbeeld van het niet aangeven van grenzen, altijd maar voor anderen zorgen of te lang blijven in een baan die niet meer past. De burnout is niet fijn maar dwingt wel tot nieuw gezondere patronen. Vaak kijken mensen er daardoor uiteindelijk positief op terug.
Begeleiding bij burnout bestaat uit verschillende fases.
- in de eerste fase staat het fysieke element, namelijk het tot rust komen en het op gang brengen van herstel centraal. Dit klinkt simpeler dan het is omdat het lichaam vaak al langere tijd in een chronische stress modus staat en niet meer zo gemakkelijk ontspant. Ook staat gebrek aan acceptatie vaak het herstel in de weg. Een goede combinatie van bewegen en ontspannen is in deze fase essentieel.
- In de tweede fase staat inzicht in patronen op de voorgrond. Welke patronen hebben geleid tot de burnout? Wat is nodig om deze te doorbreken? De opbouwfase in werk leent zich voor het oefenen met ander gedrag.
- In de laatste fase staat het duurzame herstel centraal. Is de huidige baan nog passend of zou een andere baan beter zijn? Hoe kun je blijvend in balans blijven?
Als extra ondersteuning bij dit proces kan een door mij ontwikkelde stressreductie mindfulness training gevolgd worden. Daarmee kun je thuis oefenen.


Beter leren omgaan met stress
Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Als je merkt dat de stress eigenlijk te hoog is geworden is het slim om in te grijpen.
Fysieke overlevingsreacties zoals vechten, vluchten of bevriezen worden in de praktijk (in stressvolle situaties of omstandigheden) veel vaker in werking gezet dan je doorhebt. Wanneer dit regelmatig gebeurt kan dit leiden tot moeheid of andere fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierspanning andere fysieke klachten die je meestal niet direct kunt verklaren.
Samen onderzoeken we hoe de stress in jouw lijf en leven speelt en wat nodig is om daar anders mee om te gaan.
- Wat is nodig om de stress uit je lijf te krijgen? We kunnen oefenen met stress-reducerende technieken, bijvoorbeeld mindfulness. Ook het herkennen van de stressreacties in je lijf en hoe je daar weer uit kunt komen is een belangrijk onderdeel.
- We kijken welke patronen tot stress leiden, hoe kun je dit doorbreken?
- Welke omstandigheden leiden tot stress. Wat kun je doen?
Online Mindfulness training. Als ondersteuning is het mogelijk om een door mij ontwikkelde online mindfulness training te volgen.
Contactgegevens
Recente Blogs
Heb je een coachvraag?
Het is altijd mogelijk om telefonisch je vraag door te bespreken en te onderzoeken of ik iets voor je kan betekenen.